Heemkundevereniging Gl - Pieke oet de Piemelenhoek - februari 2004
 
 


Pieke oet de Piemelenhoek


Brieve van Pieke Jr. - Februari 2004

Hallo mensen van Geul,
Ja jong, zegt de Noonk, je weet nooit waar een klein dorp groot is kan zijn. Weten ze nauwelijks dat Harie van Nes niet meer met zijn groentekar op het kermisterrein wil staan, gaan ters een paar van die suffe Geelen proberen de hele boel dicht te bouwen. Dat gaat nog wat worden, zegt hij en in die huizen komen ook liften voor bejaarden, hij heeft zellevers zijn hele leven de berg af en ook weer opgeschammateurd en hij loopt nog wie een stolsen haan hier rond, niks geleden, zegt hij.

En nou gaat Neske, na een paar jaar in de raad alweer naar alle staten en ons verlaten en hoe zouden die zich nu voelen, zegt hij, die zoveel op haar gestemd hebben voor de raad en nou klipseert ze het hem, zegt hij en bij de vollegende verkiezingen moeten die van het CDA, die wat nog terrin wil, zich maar op de dertiende plaats op de lijs zetten, dan hebben ze tenminste nog een kenske, zegt hij. En wie die van de gemeente bijgelicht hebben wat ze met het kerremisterrein willen, toen kon je dat al goed zien, wie dat in mereen zat, de ene vethouder zat naar de loch en de sterre te kijken, maar der zat een dak tussen, de andere kon niks zien, want dat was de enige die nog durfde te roken daar en wel tegen andere zeggen dat ze geen comfettie mogen strooien en niet veel leve maken, maar zichzelf nergens geen regel van aantrekken en Neske, die praatte wel veel, maar zei niks, en iedereen had het wel gezien en Charlie die was bang, dat hij zijn wagel aan de Maas moet laten staan als hij in Hulse naar het toneel komt en dat is messchiens een goeie, als iedereen die daar naar de repetitie of naar het kaarten of gewoon naar de kaffee gaat de wagel bij zich op het geleeg laat staan en met de fiets of met d’n leren tram komt, dan wordt het voor de bejaarden in Geul beter met de rollade de straat over gaan en dan hoeven die van de gemeente tenminste geen nieuwe tegels bij te leggen, waar een vrachwagel tekort derop staat, nee gewoon die vrachwagel de kont afsnijden, dat is goedkoper dan tegels de bij leggen.

Maar ja, die met die vrachwagels, dat is een aparte clup. En Eddie, die was ook daar, maar die zei evels niet veel, eigenlijk niks, maar die wist natuurlijk al wie het zou gaan en die gaat nou in plaats van Neske de fractie lijden en nou gaan de raasvergaderingen een stuk korter duren en dat vindt Harie wel leuk, want die kon anders nooit derheer, want die komt te laat van het werk en nou kunnen die raasvergaderingen wat later beginnen en dat kos ons dan niks extra, want als het korter duurt is het toch allemaal even lang (of breed, sjus wie je het bekijkt, zegt de Noonk). Tant Leen van Noonk Sjeng uit Voelender zou zeggen: Niet naar gebere, Lena, het is allemaal maar politiek!

Over politiek gesproken, die van die regelneven in de Haag, die lezen de Sjakel schijns ook, want in het bejaardenhuis mogen de lui nou wel nog get roken, en nou wordt het allemaal te duur, maar Harie gaat wel eens met de brommer naar Lukselburg voor roukes in te kopen en dan neemt hij voor de Noonk ook dröpkes mee, en dat is wel allemaal harstikke illegaal, maar ja, zegt Harie, dat gebeurt wel meer, ’t is allemaal lood om oud ijzer zegt hij, of je nou hier in de Piemelenhoek of in den Krauwenhook, op het Kleinbrook of in het Verrekesbrook zit. Beurtje aan d’n auto hier, kamertje zwart witten daar of erregens anders een eigen kaffeeke beginnen.

En nou hadden we gedacht dat we alles hadden gehad, met die van Eelse met hun haamscheut, en nou wilden die van Stein ons de Knaal laten leeglopen, het is mij get, zegt de Noonk en hij is meteen maar de dijken hier in Geul gaan inspekteren en toen kwam hij in Brommelen en daar hebben ters een paar zich aardige brakke neergeleg, maar daar is voor een tuinman niet veel te verdienen, want die zijn al helemaal grijs, niks geen spettertje groen, zegt hij. Is het hier nou een durp of een stad, zegt hij, alle wordt toegebetond.

En hij vindt het jammer dat ze hier in Geul geen herezitting hebben, die van de vastelavond, en hij vraagt zich af of dat dat komt omdat er in Geul niet genoeg heren zijn, maar Harie zegt dat ze dan misschiens eens kunnen proberen een bjièrre-ztting te houden, daar zijn ters genoeg van en die van de Sjakel moeten maar sjus wie vreuger weer eens een echte vastelavessjakel maken, dan kunnen de lui van Geul nog eens lachen zonder dat het hen een hoop geld kost, zegt hij. Nou ik scheid dermee uit, alaaf Geul en de Piemelenhoek, jullie Pieke de Tweede en trouwens als het zo deks gesneeuwd had als die van de gemeente gestrooid hebben, dan lag het nou een meter of zes. Adië !


 
Copyright © 1999-2016. 'Groeten uit Geulle' is een uitgave van de Heemkundevereniging Gäöl.