Heemkundevereniging Gl - Pieke oet de Piemelenhoek - juli 2004
 
 


Pieke oet de Piemelenhoek


Brieve van Pieke Jr. - Juli 2004

Dag mensen van Geul,

en nou zijn de korteletten, de aardappelen en de schorseneren allemaal tegelijk gaar in Geul, want die van de kaffees van Geul zijn guftig op die van de visclub, zeker omdat je bij de visclub wel bier kunt drinken en in de kaffees niet kunt vissen, maar ik mag der van de Noonk wijer eigenlijk niks derover vertellen, want dan krijgt die in de kaffees weer van alles naar zijn kop en geen eelskes meer en dat heeft hij net zo graag wie hagel in den ougs en dus zegt hij, persvrijheid is een groot goed, maar niet als het hem zelf aan de prei gaat, snappen jullie, en dus zeg ik der maar niks over.

Maar als ik der toch wat over had mogen zeggen, dan zou ik me afgevraagd hebben of den aquarium bij het Hoekje nou de deur uit gemijterd wordt, want bij Sjan van de Raaf is de goudvis al verdwenen. En zouwe ze bij Even Planken en bij het Hapje nou geen vis meer op de tafel zetten en zijn mosselen nou wel of geen vissen? En waar zou het toch aan liggen dat sommigen zich liever ene bij de visclub drinken als bij de kaffees? Zo duur kan het bier daar toch niet zijn en gezelliger dan in de kaffees is het toch zeker nergens of wel soms?

En nou moeten die van de gemeente die vissers een vergunning afgeven, want die zeggen dat ze open mogen zijn tot twee uur nadat de zon is ondergegaan, maar dat kan nu wel tot een uur of elf saves zijn, maar wie zit dat in de winter, want dan is ter weinig te vissen als ter ijs ligt en dan is het ook om een uur of vijf al harstikke duister, toch en voordat die van de gemeente een vergunning hebben afgegeven zal het toch wel al een jas kouder zijn. En die van de kaffees zeggen dat ze bang zijn dat ters lid worden van de visclub die nooit een geert ter hand zullen nemen, maar der zijn ters toch ook bij de herremenie en bij de famfaar, die geen noot kunnen lezen en nooit een toet ter hand nemen en bij de zank zullen ters toch ook wel zijn die beter kunnen muilen dan zingen en bij de boys die nooit een bal raken en bij de Bokkerijers zijn ter ook die helemaal geen mooi maske hebben en bij de duivenclub die beter sop dan prijsduiven hebben en bij de vrouwenbond zijn ters ook die nooit een vrouw ter hand nemen en dan mogen we nog blij zijn dat we geen mannebond hebben, niet?

En bij de gemeenteraad, daar zitten der ook bij die van te voren veel beloven, met een paar stemmen derin komen en dan weinig opleveren. En bij de kerk zijn ter trouwens ook een heleboel lid, die nooit in de kerk komen. Maar goed, ik zie het al voor me, de grootste visser, den heilige Petrus mag niet meer de Hemel in en bij oud Geul gaan ze de knaal en de Maas omleggen, allemaal van de guf en nou hebben die van de visclub zolang op hun huisje moeten wachten en nou hebben we dit weer, want nou moeten die van de visclub aan die van de gemeente beloven dat ze alleen visfeesten houden en niks anders en als die vergunning toch komt dan hebben die van de kaffes get in de week staan voor die van de visclub, want dan gaan die van de kaffees het ze zwaar maken, wordt dus vervolgd zullen we maar zeggen, maar van de andere kant, als die vierhonderd vissers allemaal in dezelfde vijver vissen, dan zal der straks wel niet veel meer uitkomen en als die wat daar dan teveel zijn naar de andere verenigingen gaan, dan krijgen die ook weer wat lucht en dan komt alles misschiens toch weer goed.

En de moraal van dit verhaal: Este brwoid höbs, moste geine wèk zeuke !

Jullie Pieke junior uit de Piemelenhoek. 
Copyright © 1999-2016. 'Groeten uit Geulle' is een uitgave van de Heemkundevereniging Gäöl.