Heemkundevereniging Gl - Pieke oet de Piemelenhoek - september 2004
 
 


Pieke oet de Piemelenhoek


Brieve van Pieke Jr. - September 2004

Dag mensen van Geul,

het spijt me voor jullie allemaal, maar deze maand geen brief uit de Piemelenhoek voor jullie. Wij gaan allemaal staken hier in d’n hoek, want we hebben er de naas van vol, van die van de regeling in De Haag, want die duwen zich hun eigen tesse vol en gooien van alles over de heg, bij de gewone man op het geleeg en die gunne die ander luu helemaal niks meer en de Noonk, die heeft in de gezet gelezen, dat mensen die van Drees trekken, zo wie hij, altijd centen tekort hebben en dus heeft hij de gezet nou bij den drekbak gezet, want dat wist hij allang, zegt hij, dat hij tekort kwam, daar heeft hij de gezet niet voor nodig, en het wordt steeds erger, zegt hij, en dan komen nog minder mensen in de kaffees en dan ziet hij Els nog minder en het moet maar eens afgelopen zijn met dat gedoe van die Vissegraat van: “Hou jij de mensen stom, Jan Peter, dan zorgen wij dat zij arm worden en wij stomrijk!!” Tessevullers, kerdju, zegt de Noonk.

En dus wenst hij die van de regeling veel succes en hals- en beinbruch, dat is Pruussesch, zegt hij en Harie zegt, dat als dat nog niet help, dat de luu dan maar ander maatregelen moeten nemen. En gisteren zaten ze in de goei kamer zich ondereen op te richten en de Noonk vindt dat nou Neske en Eddie en Charlie zich maar eens in de haam moeten gooien, want je zou toch zeggen, dat dat politieke trofeeën zijn, waar alle mensen naar moeten luisteren en zeker die van Geul en die van Meersse ook en die zijn toch van het zelfde soort als Jan Peter of in ieder geval van dezelfde partij en als Jan Peter nou naar iemand luistert, dan zullen het die van ons toch zijn. En die zullen Jan Peter toch wel goed kennen en als Neske en Eddie en Charlie nou eens tegen die zeggen: “Moet jij eens goed luisteren, Sjeng, schei nou eindelijk eens uit met de luu te treiteren”, dan zal dat toch wel helpen, of niet soms of zou Jan Peter nog nooit van die raasleden van Geul gehoord hebben? En de Noonk zou die van de partij van Vissegraat wel eens hetzelfde willen zeggen, maar van die zie je ters nooit in Geul en die zullen wel ondergedoken zijn, zegt Harie, tot de luch zich weer klaart.

En die van de Boerenleenbank, daar gaat het eevels ook niet goed mee, zeggen ze zelf tenminste, eerst hun kantoor hier afslachten, dan alleen nog maar een flappentap en nu hebben ze ineens nog geen centen meer om hunne kalender uit te geven, maar wel honderd miljard winst maken en van wie zijn centen, juist ja, van die van de Noonk. En de enige die slecht de van wordt, dat die kalender niet meer komt, is de herremenie, want de Noonk, die gooit zo’n presentje meteen bij het oud papier, want hij houdt sowieso niet zo van banken, hij is nog van de oude sokken, zegt hij, want eerst was ter maar een of anderhalve bank in Geul en toen kreeg hij zijn centen nog ieder week in een tuitje en toen kwamen der ineens steeds meer banken en iedereen kreeg een rekening aangesmeerd en nou krijgt iedereen de rekening weer voorgelegd, dat kan niet anders vanwege de vooruitgang, zeiden die banken. Wat vooruitgang, zegt de Noonk dan, of die van die banken dat al niet allang van tevoren wisten en de luu daar maar achteraan huppelen en derin tuinen, midden in de koeiflatte. Mooie boel, zegt hij en nou zijn die van de winkels zich weer ondermereen aan het kapot maken en wie mag het weer betalen, zegt de Noonk, juist ja, de kleine man en die van die winkels doen net of ze nog geen centen meer kunnen tellen, ja optellen wel, maar aftrekken niet.

Maar goed, de Noonk mag zich van den dokter niet meer zo oprichten, want hij geeft al hoge bloeddruk en straks krijgt hij het nog aan zijn hart ook en dan zijn we nog wijer van de kant af. Maar waar hij zich wel nog dik over maakt, zegt hij, dat de gas en zo volgend jaar weer flink duurder wordt en dat hij dat weer moet betalen, maar wel voetbalclubs spekken met andermans geld en de luu hartstikke dood gooien met spaarkaarten waar ze niet om gevraagd hebben en dom boekjes in de bus duwen, maar ja, dat is dan ook weer goed voor het oud papier van de herremenie, sjus wie die gouwe gids, want die wat die gebracht hebben, die hadden zeker niet in de gaten dat het regende en nou is dat ding drie keer zo dik geworden, wie het was en het is nog een geluk dat die gids van papier is, want anders was hij ook nog eens harstikke beros. Het oud papier in demet, dus.

Zo, dat was dus geen brief uit de Piemelenhoek en jullie moeten dus ook geen groeten hebben. O ja, Jan Peter, het beste met de veut en met de rest ook - kan het zijn spoedig - beterschap gewenst, maar je krijgt geen kaart van ons, want daar hebben wij de centen niet meer voor en voor over!

Pieke Junior uit de Piemelenhoek


 
Copyright © 1999-2016. 'Groeten uit Geulle' is een uitgave van de Heemkundevereniging Gäöl.